Didgerinews
No.5 ; Jaargang 4 ; Updated: 2 Oktober 2005

Van de Webmaster

2 Oktober 2005
Wat gaat de tijd toch snel! De vorige didgerinews is alweer van twee maanden geleden! In de tussentijd ben ik wel druk bezig geweest met de laatste loodjes voor de nieuwe CD van mijn band. 

Maar na twee maanden wachten is er nu een extra grote DidgeriNews, met o.a. een komende tentoonstelling over Australie. Verder is er eind van deze maand een uniek optreden van twee niet-alledaagse bands met didgeridoo! De CD's van deze bands worden verderop in deze DidgeriNews nog besproken, maar deze keer niet alleen door de webmaster, maar ook door andere luisteraars.

Veel leesplezier!


Uniek optreden van Tantra en Inner Strength 

2 Oktober 2005
Eind oktober vindt er in theater de Schalm in Veldhoven een tamelijk unieke happening plaats. En dat unieke is op meerdere vlakken. Het is zowel een unieke gebeurtenis op folkgebied, omdat drie echt vernieuwende folkbands na elkaar optreden, maar het is ook uniek op didgeridoo gebied, omdat twee van die drie bands de didgeridoo gebruiken. 

Deze unieke happening mag je als didgeridoo liefhebber gewoon niet missen!

Ik citeer het persbericht:

De bands Inner Strength, Tantra en LUA nemen u op vrijdag 28 oktober mee op ontdekkingsreis tijdens de World Folk Night in Theater de Schalm in Veldhoven. Het belooft een prachtige avond te worden boordevol variatie, passie en originaliteit. Aanvang: 20.15 uur. Entree: 10 euro.

Wat moet u zich nu bij deze 'World Folk Night' voorstellen? In ieder geval geen traditionele volksmuziek in authentieke klederdracht. Ook geen drankliederen uit de pub, zoals bijvoorbeeld The Dubliners. Wat u wel kunt verwachten? Drie moderne bands, met een frisse en eigenzinnige benadering van folk en wereldmuziek. Eén ding hebben de bands gemeen: ze spelen alle drie uitsluitend eigen nummers in een semi-akoestische setting, met een enorme verscheidenheid aan instrumenten: van didgeridoo, bouzouki, viool, doedelzak en low whistle tot sitar, mandoline, gitaar, contrabas, dwarsfluit, percussie en drums. 

Programma
Aftrap door Inner Strength
Inner StrengthAls ‘lokale gastheer’ doet Inner Strength om 20.15 uur de aftrap. Inner Strength, die een mix van pop, folk en wereldmuziek brengt, bracht onlangs haar nieuwe cd ‘Meltemi’ uit, die goede recensies kreeg in binnen- en buitenland. Enkele citaten: “Het meest verrassende Nederlandse folkgeluid komt eraan!” (Jan Depraetere, Folkroddels). “De cd rijgt de muzikale hoogtepunten moeiteloos aan elkaar.” (Marcel Thijskens, Folktribune). “Op een enkel clichématig folkfluitje na is er van de truttigheid, die nogal eens met folk uit de Lage Landen wordt geassocieerd, geen sprake.” (Wim van Leest, BN De Stem). Inner Strength heeft onder meer gespeeld op Folkwoods, Na Fir Bolg, Route ‘05, Blue Dew Folkvillage, 1 Ander Festival en diverse culturele festivals.
 

Tantra (B)
TantraNa de popfolk van Inner Strength is het de beurt aan Tantra, waarvan de eerste full-cd ook nog niet zo lang geleden is uitgebracht. Met haar psychedelische mix van folk, world en soundscapes wordt de band in de Belgische folkscene niet voor niets hoog aangeslagen. Enkele citaten uit de recensie op www.folkroddels.be: “Tantra speelt […] niet alleen ‘Keltisch geïnspireerde muziek’. Ze zijn net zo goed dol op Scandinavische ‘drones’, of exotische percussie. De term ‘wereldfolk’ is hier zeker op zijn plaats. […] Eigenlijk zijn bijna alle nummers op de plaat indrukwekkend te noemen.” (DJ Jak, Folkroddels.be). Hoog tijd dat de Nederlanders ze eens leren kennen! Tantra speelde onder meer op Folkfestival Dranouter, Deerlycke Folk, Brosella Folk, Folkin’Ro en in diverse culturele centra. 
 

LUA
LUADeze prachtige avond wordt afgesloten door de uiterst dansbare Bredase formatie LUA, die al diverse popprijzen in de wacht heeft gesleept. Deze knotsgekke bende zal de zaal ongetwijfeld weer op z'n kop zetten met een vlammend mengsel van Spaanse, Arabische, Keltische en traditionele folk en pop. LUA speelde onder meer op Route ’04, het BOINK-festival en op diverse popfestivals. De band legt momenteel de laatste hand haar debuut-cd.
 
20.15 uur:  Inner Strength  www.inner-strength.nl
21.15 uur:  Tantra  www.tantra.tk
22.15 uur:  LUA  www.luamusic.com

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar via de reserveringslijn van Theater de Schalm: 040 - 253 35 78 of via www.deschalm.com
 


Aboriginal Droomkoffer

Van Lucien Lecarne
2 Oktober 2005

Van Lucien Lecarne kreeg ik onderstaand verhaal over de Droomkoffer: een project voor het basisonderwijs. Lucien gaat ook op reis met zijn droomkoffer en "verhuurt" deze ook. Ik heb al eerder gehoord van varianten van deze droomkoffer, dus je loopt kans ook anderen met een droomkoffer tegen te komen :-)

Ik laat Lucien aan het woord:

Stichting Dreamweb is al 4 jaar een platform voor Aboriginal Australië op Internet, maar organiseerde in het verleden ook tentoonstellingen over de Aboriginal cultuur zoals de Emily tentoonstelling in de Oude Kerk te Amsterdam en meer recent de Desert Vibes tentoonstelling in dezelfde Oude Kerk. Dreamweb maakte ook i.s.m met de Stichting Volkenkundige Collectie Nederland een virtuele tentoonstelling over de Tiwi van noord-Oost Australië, te zien op www.svcn.nl.

De Aboriginal Droomkoffer

foto: DreamWebIn de eerste helft van 2005 heeft Dreamweb in een pilot een educatief programma gemaakt voor de basisscholen, ook met het oog op de 400 jaar betrekkingen tussen Australië en Nederland. Op 4 Amsterdamse Basisscholen is gedurende 2 maanden intensief gewerkt aan workshops, lesbrieven en de inhoud van wat nu de Aboriginal Droomkoffer is geworden. Het is een leskist die breed gebruikt kan worden voor alle bouwen, en zelfs de hele school kan de koffer gebruiken om de sfeer van Australië in de school na te bootsen.

Dit was het geval bij de Cornelis Jetses basisschool in Driemond, dat maar liefst 6 weken uittrok om eens goed kennis te maken met Australië en haar oorspronkelijke inwoners, de Aborigines. Om de kinderen en leerkrachten op weg te helpen ontwikkelde Dreamweb een lesprogramma, maar al spoedig kwamen de enthousiast gemaakte leerkrachten met een eigen invulling. Zelfs ouders van kinderen kwamen met spullen op de proppen ! Een centrale plek in de school werd ingericht met de spullen uit de koffer, en de lokalen veranderden gedurende het project in kleine stukjes Australië met dieren van klei, schilderijen en tekeningen, mozaïk met Aboriginal designs en persoonlijke totemdieren. Wat opviel was dat de algemene interesse voor Australië even groot was als de interesse voor de Aboriginal cultuur. Vooral de dieren en het landschap bleven erg hangen bij de kinderen.

lees meer op www.Dreamweb.nl
 


CD recensies

 
2 Oktober 2005
Deze keer 3 CD besprekingen. De CD van Mark Atkins, die in de vorige DidgeriNews al werd genoemd, maar ook de CD's van de bands die eind deze maand samen optreden in Veldhoven.

Creeper Vines and Time - Mark Atkins

Na een jaar of drie heeft Mark Atkins weer een CD uitgebracht. Op deze CD is Mark weer helemaal te horen zoals je Mark kent. Zijn kenmerkende en krachtige manier van spelen hoor je over de hele CD. Er staat een aantal nummers op die voor de didge liefhebbers bekend zullen zijn, zoals Blow Fly, Road Train, Laughing Up (the Laughing  / coughing didge), enz.

Wat de CD apart maakt is dat Mark de CD heeft opgenomen in de vorm van een verhaal, of bijna een songline. De fraaie stem van Mark leidt je door zijn "magische wereld". Het didge spel is opgevuld met "soundscapes", achtergrondgeluiden die passen bij het verhaal dat verteld wordt. Daardoor wordt wat op de didge wordt gespeeld ook meer geplaatst in het verhaal dat Mark vertelt.

Ik heb soms het idee dat de afwerking van de CD iets of wat te wensen overlaat. Ik hoor af en toe kleine dingen die -nadat ik zelf een hele poos in de studio heb gezeten- klinken als mix-slordigheidjes, of net niet genoeg tijd genomen om de microfoons goed te plaatsen voor het juiste klankbeeld. Wat mij echt stoort is dat het geluid af en toe "clipt", vooral als Mark praat. Dat is iets dat jammer is. 

Op de laatste track zingt Mark Willers mee. Dit is een nummer dat wat stijl en sfeer wat afwijkt van de andere nummers, maar het maakt de CD wel weer wat luchtiger. Het doet me een beetje denken aan de aftitel song bij een film. En net als bij een enkele film gebeurt, heeft ook deze "aftiteling" ineens nog een onverwacht (en onaangekondigd) fragment!



Tantra - Tantra

Dit is gewoon een heerlijke CD om naar te luisteren. Maar ik ben bevooroordeeld. De soort muziek die ze maken en de manier waarop ze de didge inzetten ligt dicht bij de manier waarop ik didgeridoo speel en van de muziek waar ik graag naar luister. Het verschil tussen "ons" en Tantra is misschien dat de nummers van Tantra in mijn beleving nog "folkier" zijn. Hiermee bedoel ik dan vooral dat de nummers van Tantra vaker gebaseerd lijken te zijn op traditionele (dansbare) nummers. Zeker mensen die het verschijnsel folkbal of balfolk kennen zullen de nodige dansen herkennen op deze CD.

Verder laat ik het bij mijn enthousiasme over deze CD, die ik een absolute aanrader vind voor iedereen die houdt van didge in hedendaagse muziek. Je zult de didge niet overal horen op deze CD, maar daardoor blijft de CD goed toegankelijk voor het bredere publiek.

DJ Jåk heeft op FolkRoddels een goede recensie geschreven over deze CD. Enkele fragmenten van zijn recensie:

Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat deze groep nog niet eerder met een full-CD op de proppen kwam. Door het lange wachten zijn er wel een aantal nummers ‘gerijpt’. Zo vinden we op hun titelloos debuut heel wat composities terug die al eerder te horen waren op hun eerste demo of op de ‘official bootleg’ die opgenomen werd in Deerlijk. ‘Zand en Shelptjes’ (let op het Oostends accent van deze Brusselaars) stond trouwens ook op de eerste JONG FOLK verzamelaar. Het was toen een indrukwekkend nummer, en is het nog steeds. Eigenlijk zijn bijna alle nummers op de plaat indrukwekkend te noemen.

Twee nummers mogen we gerust buitenbeentjes noemen. ‘Human Didgebox’ is een experiment met de beatboxer (iemand die door klikgeluidjes te maken en te blazen in de micro een groove creëert) Matthieu Chemin en Thim Vandecauter op didgeridoo. Heel leuk en grappig, maar de sfeer van de plaat wordt er volgens mij wel wat door gebroken. Als laatste nummer krijgen we ‘1, 2, 3’ te horen. Daarop heeft geluidstechnieker Dries Decocker zich volledig laten gaan. Hij vertrok van de melodie van ‘Simosa’, plaatste er een groove onder, en zong een tekst in. 
 



Meltemi - Inner Strength

Deze CD, waar ik zelf op mee speel, ga ik hier niet zelf recenseren. Maar ik wil wel een aantal fragmenten van recensies hier vermelden. De volledige recensies staan op www.inner-strength.nl.

Folktribune: Hoe kun je de muziek van de Nederlandse groep Inner Strength best omschrijven? Worldfolk? Folkrock? Niet doen dus. Inner Strength verdraagt geen etiket. De groep levert een volstrekt uniek geluid in het huidige folk- en wereldmuzieklandschap. Opvallende sound, sterke eigen composities, schitterende muzikanten en een enigmatisch klinkende vocaliste, da's het besluit na meermaals beluisteren van 'Meltemi'

Folkroddels: Met de eerste volwaardige CD ‘Meltemi’ levert de groep uit Eindhoven een modelschijf af. 
Ze blijven hiermee trouw aan een unieke combinatie van world, folk en gothic. De prachtige stemmen van Noortje van de Voort en Judith van der Valk klinken sterker als voorheen en creëren deze unieke en herkenbare sound die sterk naar Gothic lonkt…. Er is heel hard gewerkt aan Meltemi, dat hoor je zo. Over bijna elke muzikale stap is goed nagedacht. Dat resulteert in krachtig afgelijnde partituren voor gitaar, ritmesectie, fluit, doedelzak, viool en zang.

Eindhovens Dagblad: Uniek is het doorontwikkelde geluid van de didgeridoo: levendige, percussieve en melodieuze oprispingen. Naast deze echo uit het verre verleden, duikt nog zo'n authentiek geluid op, dat van een doedelzak. Deze folky kant wordt versterkt door fluiten, bouzouki en akoestische gitaar. Bovendien is er gevoelig spel op altviool, met soms gypsie- en zelfs arabische trekjes



 

3 Oktober 2005

Didge bij Hippie de Hipster

Sinds midden september komt op zaterdagochtend het programma Hippie de Hipster op de Nederlandse televisie. De afgelopen weken zijn de opnames gemaakt en bij één van de afleveringen komt ook de didgeridoo aan bod. De exacte uitzenddatum van die aflevering is nog niet bekend. Zodra dit wel het geval is komt het in de agenda op didgeweb. Hou deze agenda dus in de gaten (of zorg dat je op de agenda mailinglist staat, dan krijg je vanzelf een email).



 

Rijksmuseum Volkenkunde, Leiden
Australië, het land en de mensen

Vanaf 7 Oktober 2005 start in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden de tentoonstelling Australië, het land en de mensen. Tijdens deze tentoonstelling zijn er ook geregeld workshops didgeridoo (zie hiervoor de Agenda op DidgeWeb). 

Het Rijksmuseum schrijft zelf:

Voor de eerste keer organiseert een Nederlands museum een grote tentoonstelling over Australië. Duizend vierkante meters met verrassende bekende en onbekende voorwerpen uit de eigen collectie, bruiklenen van andere Nederlandse musea en Australië. En speciaal geproduceerde filmreportages. Een deel van de vaste tentoonstelling (Oceanië) in het museum moet er zelfs tijdelijk voor wijken. Voor de tentoonstelling is nauw samengewerkt met specialisten dicht bij de bron, van het South Australian Museum uit Adelaide, Australië.

Meer dan 50.000 jaar geleden trok een kleine groep mensen van Timor over zee naar Australië; zij slaagden er in zich aan te passen en verspreidden zich over een enorm gebied. Rond 1600 waren er meer dan 250 verschillende groepen Aboriginals, elk met hun eigen taal, geschiedenis en gebruiken. Aboriginals hebben een hechte relatie met het land; zij bezitten het niet, maar gebruiken en veranderen het. Elk merkteken in het landschap, een boom, steen, rivier en rots, kan een rol spelen in de geschiedenis en scheppingsverhalen die als dromen worden overgedragen.

De Europeanen die in 1606 de kust van Australië bereikten, troffen een land aan dat in Europese ogen niet 'in gebruik' genomen was. Er was niets gecultiveerd, begrensd of letterlijk in bezit genomen. Zij noemden Australië dan ook een leeg land. Een fataal misverstand was geboren. 
De contacten tussen immigranten en Aboriginals werden tot diep in de twintigste eeuw getekend door dit misverstand. Pas de laatste jaren wordt Aboriginal cultuur en spiritualiteit gezien als een kostbaar en uniek deel van de Australische nationale identiteit. 
Aan de hand van vijf thema's worden vier eeuwen vol misverstand, confrontatie, aanpassing, handhaving van de macht en erkenning uitgediept. 

De tentoonstelling loopt van 7 oktober 2005 tot en met 27 augustus 2006. Het eerste weekend, op zondag 9 oktober zal Jan Terpstra er didgeridoo spelen en ook een workshop didgeridoo geven. Later in het jaar zijn er workshops speciaal voor kinderen.
 


Eerder nieuws:

DidgeriNews Nr. 1: Geen Sfinks Workshops - Wintertoer Charlie - Didges en Datjes - Inhoudsopgave 2004 - Januari 2005
DidgeriNews Nr. 2: Richard Walley - Lies naar Spanje - Ruigoord - Didges & Datjes - Mei 2005
DidgeriNews Nr. 3: Ruigoord - Didges & Datjes (LoonaLoop ; CD gezocht ; Workshop Belgie) - Juni 2005
DidgeriNews Nr. 4: Nieuwe layout DidgeWeb - Mark Atkins CD - White Cockatoo - Didges & Datjes - Augustus 2005

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.