Didgerinews
No.2 ; Jaargang 8 ; Updated: 14 Juni 2009

Van de Webmaster

14 Juni 2009
Time flies when you're having fun! Sinds januari was er ook niet gek veel nieuws, maar nu is er wel een leuk nieuwtje! Djalu Gurruwiwi, een zeer bekende didgeridoo speler en bouwer uit Australie, komt deze zomer en dit najaar naar Europa. De laatste keer dat hij een beetje in de buurt was is al weer 7 jaar geleden, toen hij een week of twee in het Zwarte Woud in Duitsland was. Hieronder meer over zijn aanstaande Europeese tours. Verder nog wat korte nieuwtjes.


Djalu komt naar Europa!

7 Juni 2009

In 2002 heb ik Djalu Gurruwiwi en zijn familie kort leren kennen in Eisenbach in het Zwarte woud in Duitsland. Hij was daar een kleine 2 weken om les te geven over Yidaki's, hoe ze te bouwen en te bespelen, en over traditionele leefwijzes, dansen, vrouwenzaken, e.d. Nu, 7 jaar later, komt hij weer naar Europa.

Om voor mij niet duidelijke redenen komt hij zowel rond Juli als rond November richting Europa. In Juli gaat hij met Jeremy Cloake op tournee en in November met Guan Lim (die ook zijn tournee in 2002 begeleidde). Beide begeleiders hebben geruime tijd met Djalu opgetrokken en doen dat nog steeds.

Zijn reis naar Engeland, 4, 5 en 6 Juli, lijkt 100% definitief te zijn. Op http://www.aboriginalarts.co.uk/events_workshops_Djalu.htm staan naast de gegevens ook een uitgebreide biografie van Djalu.

Daarna is Djalu van 9 t/m 12 Juli in Italie bij het festival Didjin'Oz: http://www.didjinoz.com/
De dag erna is Djalu in Florence, waar hij een optreden verzorgt: http://www.florenceyouthfestival.com/con2009fi.htm

Vervolgens is Djalu van 17 tot 19 Juli te vinden in Airvault in Frankrijk: http://www.lereve-de-laborigene.net/Programmation.Detail.aspx?id=69

Dit laat nog een paar dagen tussen de verschillende festivals waarvan ik niet weet of er andere plannen zijn. En ik heb ook nog niets kunnen vinden na zijn verblijf in Frankrijk. Ik ga er vanuit dat Djalu na 19 Juli weer terugkeert naar Australie.

Omdat Jeremy Cloake hem in de zomer begeleidt, heeft Jeremy zijn eigen workshops geannuleerd. Zoals Peter Gerritsen schreef:

"Sorry dat ik jullie zo heb laten wachten [op details over Jeremy's workshop]. Helaas is het zo dat dit vrij gebruikelijk is in Didge land. Didge folk zijn vrijbuiters. Zij bezien en beleven tijd en ruimte op een geheel eigen wijze. Zo ook Jeremy. Gelukkig maar, want het zijn juist deze mensen die kleur aan de wereld van vandaag en morgen geven. En hoe? Jeremy heeft al zijn workshops in Europa tot augustus gecancelled om de Djalu Tour 2009 mogelijk te maken. Jahaaaaaaaaaa jullie horen het goed, de ongekroonde KING of Yidaky the master himself Djalu wil naar alle waarschijnlijkheid nog een keer naar Europa komen!

Dus de workshop van 13 juni GAAT NIET DOOR!!!

Nu nog even afwachten wanneer Djalu ons continent zal aan doe. Naar verluid zou dit medio juli zijn?"
 

Zijn reis naar Italie die voor begin November gepland staat, ziet er ook vrij definitief uit. Rond deze reis wordt ook gekeken of hij daarna ook Spanje en misschien zelfs Belgie aan kan doen. Op het forum van Guan Lim staat de meest recente info rond deze tour: http://www.forum.ididj.com.au/djalu-in-sicily-and-university-of-udine-italy-oct-2009-t697-30.html

Als je er ook bij wilt zijn als Djalu naar Belgie zou komen, dan kun je hier meer details lezen:
http://www.didgeclub.be/frm/viewtopic.php?f=17&t=104


Gallery for Fine Aboriginal Art

14 Juni 2009

27 Mei jl. is in Amsterdam een nieuwe tentoonstelling geopend met Aboriginal Art genaamd Masters of the Desert aan het Minervaplein 10 in Amsterdam. Tijdens deze ’Masters of the Desert’ expositie wordt een breed scala aan kunst uit de Western en Central Desert van Australië getoond.

De expositie is te bezoeken van 28 mei tot en met 1 augustus, op woensdag tot en met zaterdag van 11:00-17:00 uur of op afspraak.

Wat leuk is om te zien, is dat er ook werk hangt van Walala Tjapaltjarri. Hij is een van de laatste Aboriginals die tot 1984 nog geheel in afzondering van de "westerse beschaving" leefden. In 1984 kwamen ze voor het eerst in contact met de moderne cultuur. En jawel, de wereld is klein, Charlie McMahon was een van de mensen die deze groep van 9 Aboriginals "ontdekte": http://www.charliemcmahon.com/paper.html

Meer info over deze gallerij staat op: http://www.aboriginalart-amsterdam.com/
 


Buitenlandse didgeridoo festivals

7 Juni 2009

Een bijgewerkt kort overzicht van buitenlandse Europese didgeridoo festivals die al gepland staan voor komende zomer. Wie weet kun je je vakantie er omheen plannen :-)

Verder verwacht ik nog festivals in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en misschien in Zwitserland, maar die melden nog geen concrete data.  Als je andere festivals kent, laat het me maar weten.
 


14 Juni 2009

Michiel Teijgeler terug uit Australie met flink wat Yidaki's!

Selectie van de lijst met Yidaki'sMichiel Teijgeler is naar Australie geweest, waar hij o.a. met Djalu en Jermey  Cloake Yidaki's heeft gemaakt, bush tripts heeft gemaakt en nog veel meer. Op zijn reis heeft hij ook flink wat Yidaki's ingeslagen. Daarom mailt hij:

Zaterdag 20 juni a.s. is er de eerste mogelijkheid om mijn collectie yidaki, vrijblijvend, te bezichtigen. Dit zal plaats vinden op Percussieschool Mi Dushi in Apeldoorn van 13:00 tot 16:00. Ik mag wel zeggen dat het een buitengewoon goeie collectie is, waar ik dan ook erg trots op ben.

Als je interesse hebt in echte Djalu Yidaki's en andere goeie instrumenten, mail Michiel: http://www.mt-yidaki.com/

 


Eerder nieuws:

DidgeriNews Nr. 1: Australian Treasures - Australia Fair - Lezing Ad Borsboom - Buitenlandse festival - Inhoudsopgave 2008 ; Januari 2009

 

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geïnformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.