Didgerinews
No.2 ; Jaargang 6 ; Updated: 18 Februari 2007

Van de Webmaster

18 Februari 2007
Hier in het zuiden is het Carnaval losgebarsten. Jullie webmaster is geen carnavalsvierder; hij blaast liever op een didge dan op een toeter van papier.

Zo is er weinig of geen nieuws, en zo stroomt het nieuws weer binnen. Deze maand is een nieuwe film in roulatie gegaan over een Aboriginal verhaal. In het Aboriginal Art Museum in Utrecht besteden ze er ook extra aandacht aan. Verder staat er in Juni een uitgebreid didge festival op het programma. En in Vlaanderen is een nieuwe band met didgeridoo opgestaan.

Groetjes 


Ten Canoes

17 Februari 2007
Ten Canoes (Ten canoes, three wives, one hundred and fifty spears... Trouble.)

Begin deze maand(1 februari) is deze film in première gegaan. De film gaat over een van de verhalen van de Aboriginals. Het laat op een fraaie manier zien hoe de verhalen gebruikt kunnen worden.

Voor de mensen die vaker naar filmhuizen gaan doet de verhaal lijn misschien denken aan de Bhutanese film Travellers and Magicians. Ook daar wordt een levensles verteld en lopen in de film twee verhaal lijnen door elkaar: de verteller van het verhaal met de hoofdpersoon, en het verhaal dat verteld wordt met een zekere boodschap.

Van BelBios:
Tien Aboriginals zijn met zelfgemaakte kano's op ganzenjacht in Noord-Australië. Een van de jagers is de jonge Dayindi. Hij is verliefd op een van de vrouwen van zijn oudere broer Minygululu. Om hem duidelijk te maken dat zoiets tegen alle wetten van de stam ingaat, vertelt Minygululu zijn broer een oeroud verhaal. Een verhaal dat enkele dagen in beslag neemt om te vertellen. Een verhaal over een verkeerde liefde, ontvoering, hekserij, stuntelige ruzie en wraak die slecht afloopt. Ten Canoes is een unieke film: het is de eerste film die volledig in een van de talen van de Aboriginals is opgenomen. De cast van Ten Canoes bestaat uitsluitend uit Aboriginals.

"Kom," dacht regisseur Rolf de Heer op een dag, "ik ga op bezoek bij de Aboriginals en vraag of ze willen meedoen aan een film." En dat wilden ze nog ook! Zo ontstond het verhaal van een jonge man die verliefd is geworden op een van de echtgenotes van zijn oudere broer. Voor hij onverstandige dingen gaat doen neemt een wijze oude kerel hem apart en vertelt hem uitgebreid een verhaal uit het mythische verleden van de stam, dat begint op het moment dat tien krijgers in hun kano's op jacht gaan in het moeras. Al snel wordt het een warboel van stammenoorlogen, tovenarij en uiteraard van liefde en wraak. De acteurs zijn leden van de Yolngu-stam en het was nog lastig samenwerken want af en toe verdween er gewoon een hoofdrolspeler. Die had dan even wat anders te doen... Toch leverde het uiteindelijk een toegankelijke, goed te volgen en geestige moraliteitskomedie op, met een unieke inkijk in deze cultuur.

Voor de film bezoekers die de westerse kaskrakers gewend zijn zal deze film erg langzaam vooruit kabbelen. Een echte kano op een langzaam stromende rivier. Voor de liefhebbers van en geïnteresseerden in de Aboriginal cultuur is de film een waar genot. Mooie beelden, regelmatig traditionele muziek (didge, clapsticks, songlines), en een typisch Aboriginal verhaal met een moraal.


The making of Ten Canoes in het Aboriginal Art Museum

18 Februari 2007

Vanaf 1 februari tot 1 april is iedere zondag om 15:30 uur de documentaire te zien: The Balanda and the Bark Canoes. Deze documentaire laat ‘the making of de film ‘10 canoes, 150 spears and 3 wives’ van Rolf de Heer zien. Ten Canoes is de eerste film die volledig in een van de talen van de Aboriginals is opgenomen. De cast bestaat uitsluitend uit Aboriginals.

 


Didge Festival & Concertavond Wieringerwerf

 
18 Februari 2007

Op zaterdag 23 juni 2007 organiseert Stichting Didge Your Life Up!! een festival in Wieringerwerf (Noord-Holland).

Op het festivalterrein is een markt met kraampjes, workshops, jams, demonstraties, muziek en vermaak voor jong en oud. De toegang is gratis.

's Avonds zijn er live optredens in Café Bij de Buren van 3ple-D (met o.a. Lies Beijerinck en Michiel Teijgeler), Inner Strength en RAMM (de dance-groove band van Michiel Teijgeler). Hiermee heeft de Stichting de drie Nederlandse top didge bands bij elkaar weten te halen.

Kaarten voor deze concertavond zijn al te bestellen via de website www.didgeyourlifeup.com . Kaarten kosten in de voorverkoop € 15,00 per stuk. Aan de zaal € 20,00

De Stichting Didge Your Life Up!! is in het leven geroepen door Daniëlle Bes-Forrer, Robert-Jan Bes en Stef Bouma, om het bespelen en beluisteren van de didgeridoo (Yidaki) te promoten en de kennis van de Aboriginals en hun cultuur (maar ook andere culturen en wijsheden) over te dragen.

Vanuit bovenstaande doelstelling organiseert de Stichting betaalbare muzieklessen, festivals, jams, markten, tentoonstellingen, lezingen, concerten, workshops, bijeenkomsten, optredens, etc.

Wil je meer informatie over het festival, de concertavond of over de Stichting, bel dan naar 06 - 29 26 04 00 (Daniëlle) of stuur een e-mail berichtje naar info@didgeyourlifeup.com 

 


Sydney 2000 in Brugge gestopt

18 Februari 2007
De geruchten waren er al langer, dat Sydney 2000, of het Australische Huis in Brugge zou stoppen of gestopt zou zijn. Dit weekend viel een brief in mijn bus van Australian Treasures uit Vlissingen, dat de winkel in Brugge inderdaad gestopt is.

Ben van Rijswijk van Australian Treasures in Vlissingen neemt een deel van de verkoop activiteiten over. Met name de wax-kleding is op dit moment in de aanbieding in Vlissingen.


18 Februari 2007

Lebocha, nieuwe band met didge in Vlaanderen

Lebocha, een 4-mans formatie uit Vlaanderen, met Curt Ceunen op didgeridoo, heeft sinds kort een CD uit. Om de CD te presenteren hebben ze een aantal optredens gepland. De meeste in het westen van Belgie, en een enkel optreden in Zeeuws-Vlaanderen.

Meer info en hun agenda vind je op www.lebocha.be  

 

Eerder nieuws:

DidgeriNews Nr. 1: Didgeridoo en Astma - Didge Dag Twente & Hoogvliet - Inner Strength Theatertour - Didges en Datjes - Inhoudsopgave 2006 ; Januari 2007
 

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.