Veel Gestelde Vragen (en Antwoorden)
Frequently Asked Questions (and Answers)


Hier is een korte uitleg bij de meeste vragen die je bij dit smoelenboek kunt hebben.
Als je andere vragen hebt, of als je foutmeldingen krijgt, stuur me dan een mailtje



Keer terug naar het smoelenboek !


Wat is een smoelenboek?

Een smoelenboek is een boek waar foto's en wat persoonlijke gegevens staan over mensen die iets met elkaar te maken hebben. In dit geval kun je in dit smoelenboek mensen vinden die iets met Didgeridoo te maken hebben in Nederland en Vlaanderen.
In het didgecussieboard en de kletsplek kun je mensen tegenkomen of namen zien van mensen, die je nog nooit hebt gezien. Als je je afvraagt wie dat is, dan kun je in het smoelenboek kijken en (als die persoon in het smoelenboek staat) wat meer van die persoon te weten komen.
Terug naar de onderwerpen

Kan ik gewoon bladeren in het smoelenboek?

In het smoelenboek kun je bladeren door links of rechts op het geopende boek te klikken. Net als een gewoon boek ga je dan naar de volgende pagina. Alleen door te kiezen welke inhoudsopgave je wilt hebben, kies je ook de volgorde van de pagina's. Sorteer je de inhoudsopgave op Achternaam, dan zul je de pagina's in een andere volgorde zien dan wanneer je op Voornaam hebt gesorteerd.
Als je op het eind van het boek bent, kom je automatisch in de inhoudsopgave terecht.
Als je het boek hebt gesloten (bijvoorbeeld via "Omslag", dan blader je eerst op de op achternaam gesorteerde inhoudsopgave.
Terug naar de onderwerpen

Welke informatie staat in het smoelenboek?

In het smoelenboek kun je de naam, het email adres, de homepage, de woonplaats, de geboortedatum, favoriete spelers, overige info en een foto vinden van didgeridoo spelers of liefhebbers, voornamelijk uit Nederland en Vlaanderen. De informatie die er minimaal in staat is de naam. Alle andere informatie is niet verplicht en het hangt van de persoon zelf af wat hij of zij in het smoelenboek wil zetten. Ook de foto wordt door de persoon zelf in het smoelenboek geplaatst.
Terug naar de onderwerpen

Moet ik in het smoelenboek staan om mee te kunnen doen met de didgecussies?

Nee hoor. Iedereen kan meedoen in het didgecussie board en iedereen mag zijn gegevens in het smoelenboek plaatsen. Wel worden berichten e.d. die in de ogen van de webmaster niet op deze site thuishoren verwijderd.
Je schrijft in het smoelenboek als je wilt dat didge-minnend Nederland en Vlaanderen kan zien wie je bent.
Terug naar de onderwerpen

Hoe kan ik mijn gegevens toevoegen?

Als het goed is vind je links naast het smoelenboek een menubalk. Als je op "Toevoegen" klikt, krijg je een formulier dat je in kunt vullen. Als je de verplichte info invult en geen onjuiste info invult, dan wordt de info na het klikken op "Ga Verder" aan het smoelenboek toegevoegd.
Terug naar de onderwerpen

Waarom moet ik mijn email adres invoeren?

Je email adres is een unieke identificatie. Als er twee personen zijn met dezelfde naam, dan kunnen die allebei gewoon in het smoelenboek komen. Hun email adres zal anders zijn. Als je later je gegevens wilt wijzigen, dan weet je zeker dat je met je email adres je eigen gegevens krijgt en niet de gegevens van een eventuele naamgenoot.
Als je niet wilt dat iedereen je email adres kan zien, dan kun je in het invul- of wijzigingsformulier het hokje aanvinken om je email adres niet te tonen. Je email adres wordt in de database opgeslagen, maar daar kunnen willekeurige bezoekers niet zomaar in kijken. Verder wordt je email adres niet verspreid en zul je hooguit mail van de webmaster krijgen als er serieuze problemen zijn met het smoelenboek.
Terug naar de onderwerpen

Waarom moet ik een password invoeren?

Je gegevens in het smoelenboek kun je zelf wijzigen of verwijderen. Om te zorgen dat niet iedereen zomaar alles kan wijzigen, wordt een password gebruikt om te controleren of de gegevens die je wilt wijzgigen echt wel van jou zijn. Als je geen password invoert, dan kun je later de gegevens niet wijzigen.
Terug naar de onderwerpen

Help! Ik weet mijn password niet meer!!

Dat kan gebeuren. Klik hier en je password wordt (nadat je je email adres hebt ingevuld) naar je ge-emailed.
Terug naar de onderwerpen

Hoe kan ik mijn gegevens wijzigen?

Links in de menubalk staat de knop "Wijzigen". Als je hierop drukt, dan krijg je een scherm waar je je email adres en je password in kunt voeren. Als je een juiste combinatie invoert (waarbij het password zgn. case-sensitive is, dus hoofd- en kleine letters zijn van belang), dan krijg je een pagina te zien die je ook al zag bij het toevoegen van je gegevens. Alleen zijn nu alle velden al voor je ingevuld (uitgezonderd de Pasfoto file, maar deze kun je leeg laten als je geen nieuwe pasfoto wilt hebben). Alle gegevens die je wilt wijzigen, die verander je in dit invul scherm; alles wat onveranderd mag blijven laat je gewoon staan. In dit scherm kun je dus ook je password wijzigen. Als je alle wijzigingen hebt aangebracht, dan druk je op de "Ga Verder" toets, en je krijgt het resultaat van je wijzigingen te zien.
Terug naar de onderwerpen

Hoe kan ik mijn gegevens verwijderen?

Links in de menubalk staat de knop "Verwijderen". Als je hierop drukt, dan krijg je een scherm waar je je email adres en je password in kunt voeren. Als je een juiste combinatie invoert (waarbij het password zgn. case-sensitive is, dus hoofd- en kleine letters zijn van belang), dan worden je gegevens verwijderd. Let op! Er is geen UNDO functie o.i.d. Als je je gegevens dus per ongeluk hebt gewist, zul je ze via "Toevoegen" gewoon weer toe moeten voegen.
Terug naar de onderwerpen

Hoe kan ik een foto toevoegen, wijzigen of verwijderen?

Terug naar de onderwerpen

Ik heb mijn foto niet als een file, maar als een echte foto?

Als je je foto niet elektronisch hebt, kijk dan of je hem ergens in kunt scannen. Zorg dat de foto de juiste afmetingen krijgt en stuur hem dan alsnog op via de "Wijzigen" pagina.
Als je nergens kunt scannen, dan kun je de foto ook per post naar me sturen. Vul eerst het smoelenboek in en stuur me daarna een mailtje om aan te geven dat je me een 'papieren' foto wilt sturen. Ik stuur je dan het adres waar je je foto naartoe kunt sturen. Normaal gesproken wordt de foto dan binnen 2 weken na ontvangst aan het smoelenboek toegevoegd. Let erop, dat je je foto normaal gesproken niet teruggestuurd krijgt.
Terug naar de onderwerpen

Waarom wordt mijn foto niet geaccepteerd?

Het smoelenboek accepteert alleen files die eindigen op de extensie gif, jpg, jpe of jpeg. Als je een bestand hebt geselecteerd met een andere extensie, dan zal dat niet worden geaccepteerd.
Als je file groter is dan 16kB (16384 byte), dan wordt de file ook niet geaccepteerd.
De file met de foto moet op je eigen PC staan (of op het interne netwerk als je PC aan een netwerk hangt). Files die op het internet staan worden niet geaccepteerd.
Als je een tikfout maakt met het invoeren van je file, dan zal de file niet op je PC staan en krijg je ook een foutmelding.
Tenslotte kun je een foutmelding krijgen als je twee keer op de "Ga verder" knop klikt.
Terug naar de onderwerpen

Wat voor bestand moet mijn foto zijn / waarom is mijn foto vervormd?

Het smoelenboek accepteert alleen GIF en JPG files (die eindigen op de extensie gif, jpg, jpe of jpeg) en die maximal 16kB groot zijn. De afmetingen van de foto worden geschaald naar 150 x 200 pixels (breedte x hoogte). Je kunt dus het beste je foto zien te schalen of te knippen op 150 x 200 pixels. Als je foto bijvoorbeeld 300 x 200 pixels is, dan krijg je het lachspiegel effect en wordt je foto twee keer zo smal afgebeeld als hij eigenlijk moet zijn.
Omdat GIF-bestanden zijn toegestaan, kun je zelfs delen van de foto transparant maken (deze delen krijgen dan de kleur van het boek). Of je kunt een animated gif gebruiken, zolang de file maar kleiner is dan 16kB.
Terug naar de onderwerpen

Hoe kan ik mijn foto bewerken?

Op de meeste computers is wel een programma aanwezig om foto's en plaatjes te bewerken. Als je hier klikt krijg je een uitleg hoe je je foto in het juiste formaat krijgt met Photo Editor.
Terug naar de onderwerpen

Waarom krijg ik een foutmelding?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je een foutmelding krijgt. Het smoelenboek is in feite een programma, en in programma's kunnen fouten zitten (denk maar aan de programma's van Microsoft). Als je een foutmelding krijgt waar je zelf niet uitkomt, dan kun je me een mailtje sturen met de dingen die je hebt gedaan om de foutmelding te krijgen.
De kans is het grootst dat je een foutmelding krijgt bij het versturen van gegevens en het programma detecteert dat de gegevens niet juist of niet volledig zijn. In de meeste gevallen zal het programma kort aangeven wat er fout is en dit ook aageven met een knipperend rood lichtje voor de regel met de fout. Het programma controleert o.a. of je een voor- en achternaam hebt ingevuld, of je email adres de minimale karakters bevat om een geldig email adres te kunnen zijn en of het bestand met de foto aan de richtlijnen voldoet.
Terug naar de onderwerpen

Hoe kan ik een regel gecontroleerd laten afbreken (hoe krijg ik een Enter of Return)

Je kunt in de tekst die je intikt HTML codes gebruiken. Wees hier voorzichtig mee, want je kunt rare dingen krijgen als je fouten intikt. De volgende codes kunnen handig zijn:
<BR> : geeft een nieuwe regel
<B> (tekst) </B> maakt (tekst) vet
<I> (tekst) </I> maakt (tekst) cursief
Vergeet niet om de > en < tekens correct te plaatsen, anders werkt e.e.a. niet. Oftewel: bij twijfel niet inhalen, eh, plaatsen.
Terug naar de onderwerpen

Hoe ga ik naar de volgende persoon in het boek?

Het smoelenboek ziet eruit als een boek, en het werkt ook een beetje als een boek, maar dan wel een boek dat je zelf kunt veranderen. Net als bij een echt boek kun je door het boek bladeren. Als je klikt op de rechterkant van het smoelenboek, dan ga je 1 pagina vooruit, en als je klikt op de linkerkant dan ga je een pagina achteruit. De volgorde van de bladzijdes hangt af van hoe je het laatst de index of inhoudsopgave hebt opgevraagd. Het smoelenboek begint standaard gesorteerd op achternaam.
Als je de laatste bladzijde hebt gehad, begint het boek weer van voor af aan, d.w.z. bij de inhoudsopgave.
Terug naar de onderwerpen

Wie heeft het laatst zijn gegevens toegevoegd?

Als je klikt op "Niet Sorteren", dan krijg je de inhoudsopgave te zien in volgorde van toevoegen. Degene die het laatst iets heeft toegevoegd staat vooraan; degene die het eerst iets heeft toegevoegd staat achteraan.
Let op dat wijzigingen niet bovenaan in de rij komen te staan. Als je iets wijzigt, dan blijft de volgorde van toevoegen dus onveranderd.
Terug naar de onderwerpen

Waarom zie ik mijn gegevens niet?

Als je je gegevens niet ziet, dan kan dit een aantal oorzaken hebben. Een ervan is dat je misschien MicroSchoft Exploder gebruikt. Deze browser vergeet soms nieuwe gegevens van het internet te halen. Druk op refresh en kijk of je gegevens er dan wel staan.
Verder kan het zijn, dat je je gegevens niet hebt ingezonden. Na het invoeren van je gegevens moet je op "Ga verder" drukken. Normaal gesproken krijg je dan je pagina in het smoelenboek te zien. Als je niet op "Ga verder" hebt gedrukt zijn je gegevens niet aangekomen.
Ook na een foutmelding bij het invullen zullen je gegevens niet in het smoelenboek worden opgenomen. Pas als je je eigen pagina hebt gezien zijn de gegevens opgenomen.
Het kan zijn dat je gegevens zijn verwijderd. Waarschijnlijk heb je dit zelf gedaan, of de Webmaster heeft het gedaan, omdat er problemen mee waren. Ook als de server waarop het smoelenboek staat een probleem heeft gehad kunnen recente gegevens verdwenen zijn. Als je niet begrijpt waarom je gegevens weg zijn, stuur me dan een mailtje met daarin je email adres dat je in het smoelenboek hebt ingegeven.
Terug naar de onderwerpen

Waarom wordt de provincie waar ik woon wel gevraagd maar niet getoond?

De mogelijkheid bestaat, dat het smoelenboek over een tijdje wordt uitgebreid, zodat je kunt zoeken wie bij je in de buurt woont. Het zoeken zal dan op Provincie gebeuren. Op dit moment is dit nog niet geimplementeerd.
Terug naar de onderwerpen

Waar kan ik de scripts voor dit programma vinden?

De scripts zijn in PERL geschreven door de Web Master van DidgeWeb. Op dit moment zijn ze niet vrij verkrijgbaar. Als je interesse hebt om dit smoelenboek op je eigen site te gaan draaien, dan kun je contact met me opnemen. Afhankelijk van de eisen en wensen bestaat de kans dat je de scripts kunt krijgen of kopen of dat ik ze aanpas aan je site. Of ik ze ga verspreiden weet ik nog niet, maar je kunt het altijd vragen.
Terug naar de onderwerpen

Wie kan de gegevens allemaal zien?

Iedereen kan in het smoelenboek kijken en je bepaalt zelf wat je daarin schrijft en dus openbaar maakt. Je kunt ook zelf kiezen of je email adres als link onder je naam komt of niet. En je bepaalt zelf of je een adres of telefoonnummer in het smoelenboek zet.
Het email adres dat je moet invullen komt in een database te staan. Deze database is niet zomaar toegankelijk (tenzij je weet waar hij staat en hoe hij heet, maar niemand weet dat behalve de webmaster). Het email adres dat in deze database staat wordt niet aan derden gegeven, tenzij hiervoor een wettelijke verplichting bestaat (maar dat is alleen als je bijv. heel rare dingen in het smoelenboek gaat schrijven).
Terug naar de onderwerpen


Keer terug naar het smoelenboek!