Veel Gestelde Vragen (en Antwoorden)
Frequently Asked Questions (and Answers)


Hier is een korte uitleg bij de meeste vragen die je bij dit prikbord kunt hebben.
Als je andere vragen hebt, of als je foutmeldingen krijgt, stuur me dan een mailtje


Keer terug naar het Prikbord !

Wat is een prikbord?

Een prikbord is een bord waar iedereen allerlei kaartjes op kan hangen met allerlei tekst. Je kunt het een beetje vergelijken met de prikborden die bij veel supermarkten hangen. Ook op dit didge-prikbord kun je je kaartjes ophangen, weghalen, enz. om bijv. didges tweedehands te verkopen, om vervoer te zoeken, enz.

Net als in de supermarkt op de hoek is het wel de bedoeling dat het prikbord in principe niet commercieel is. Dit wil zeggen dat een bedrijf best wel een kaartje mag weghangen als het bedrijf een nieuwtje heeft, maar dat het bedrijf niet (bijvoorbeeld) elke didge op een apart kaartje mag weghangen.

In principe kun je dus elk soort bericht op de kaartjes schrijven, alleen behoudt de Webmaster zich het recht voor om kaartjes te verwijderen. Vooral als je kaartje niets direct of indirect met didgeridoo te maken heeft, loop je een grote kans dat je kaartje wordt verwijderd.

Terug naar de onderwerpen

Welke informatie staat op het prikbord?

Op het prikbord kan allerlei informatie komen te staan die direct of indirect iets met didgeridoo te maken heeft. Puur commerciele kaartjes of kaartjes die absoluut niks met didgeridoo te maken hebben e.d. zullen verwijderd worden (de Webmaster beslist dit). Verder is bijna alles toegestaan, zoals didges te koop of gezocht, didgeles aangeboden of gezocht, hulp bij het een of het ander, enz. Bij twijfel kun je je kaartje gewoon plaatsen.

Normaal gesproken zal er een contact adres op de kaartjes staan. Anders wordt het een beetje lastig om te informeren over die 2e hands didge e.d. Als er helemaal geen contact info staat, kun je de webmaster mailen. Die heeft normaal gesproken het email adres van de plaatser en kan in noodgevallen een bericht doorsturen.

Terug naar de onderwerpen

Wat is het verschil met het didgecussiebord?

Het didgecussie board is bedoeld om te discussieren, vragen te stellen enz. Je kunt daar uitgebreidere berichten plaatsen en reageren op wat anderen schrijven. Het prikbord is veel meer bedoeld om korte berichtjes te plaatsen. Het is ook niet de bedoeling om op het prikbord met elkaar in discussie te gaan. Daarvoor gebruik je het didgecussieboard.
Terug naar de onderwerpen

Hoe kan ik een kaartje op het prikbord toevoegen?

Als je op de linker menu balk op Toevoegen klikt, krijg je een invulscherm. Als je dat scherm invult, dan komt je kaartje vanzelf op het prikbord te hangen. Let op dat je een geldig email adres invult (je kunt aanvinken dat het niet getoond wordt). Denk er ook aan, dat je -indien nodig- een of ander contact adres op het kaartje zet (dat kan je email adres zijn als je het niet verbergt). Anders kan niemand je bereiken om bijv. je vervoer aan te bieden of je didge te kopen.

In het toevoeg scherm selecteer je een onderwerp en je tikt de tekst in die op het kaartje moet verschijnen. Eventueel voeg je een kleine foto toe, die je te zien krijgt als je op het fototoestel op het kaartje klikt.

Terug naar de onderwerpen

Waarom moet ik opgeven wanneer het kaartje verwijderd wordt?

Normaal gesproken is de tekst op het kaartje maar een beperkte tijd geldig (net als bij het prikbord bij de supermarkt). Om te voorkomen dat je kaartje er nog 4 weken na een bepaalde gebeurtenis hangt, kun je opgeven wanneer je kaartje weg kan. Als kaartjes niet verwijderd worden, loopt het prikbord vol en verliest het zijn waarde.

Standaard wordt een kaartje na 4 weken verwijderd. Als je weet dat jouw bericht na 2½ week al niet meer van belang is, dan geef je op dat je kaartje na 2 weken en 3 dagen verwijderd kan worden. Je kaartje blijft dan 2 weken en 4 dagen (één dag extra dus!) hangen, vanaf de dag dat je kaartje oorspronkelijk is geplaatst..

Je kunt een kaartje maximaal 8 weken laten hangen. Mocht je bericht langer van belang zijn, dan zul je je kaartje nog een keer op moeten hangen. Het tussentijds wijzigen van de datum heeft geen effect op de plaatsingsdatum.

Terug naar de onderwerpen

Waarom moet ik mijn email adres invoeren?

Je email adres is een unieke identificatie. Als er twee personen zijn met dezelfde naam, dan kunnen die allebei gewoon in het Prikbord komen. Hun email adres zal anders zijn. Als je later je gegevens wilt wijzigen, dan weet je zeker dat je met je email adres je eigen gegevens krijgt en niet de gegevens van een eventuele naamgenoot.

Als je niet wilt dat iedereen je email adres kan zien, dan kun je in het invul- of wijzigingsformulier het hokje aanvinken om je email adres niet te tonen. Je email adres wordt in de database opgeslagen, maar daar kunnen willekeurige bezoekers niet zomaar in kijken. Verder wordt je email adres niet verspreid en zul je hooguit mail van de webmaster krijgen als er serieuze problemen zijn met het prikbord of wanneer iemand je toch dringend email moet sturen. In het laatste geval kan de webmaster die email doorsturen.

Terug naar de onderwerpen

Waarom moet ik een password invoeren?

Je gegevens in het prikbord kun je zelf wijzigen of verwijderen. Om te zorgen dat niet iedereen zomaar alles van iedereen kan wijzigen, wordt een password gebruikt om te controleren of de gegevens die je wilt wijzigen echt wel van jou zijn. Als je geen password invoert, dan kun je later de gegevens niet wijzigen.
Terug naar de onderwerpen

Help! Ik weet mijn password niet meer!!

Dat kan gebeuren. Klik hier en je password wordt (nadat je je email adres hebt ingevuld) naar je ge-emailed.
Terug naar de onderwerpen

Hoe kan ik mijn password wijzigen?

Als je links op het menu op wijzigen klikt, kom je op een pagina waar je je gegevens in kunt vullen om kaartjes te wijzigen. Op die pagina staat ook een link om je password te wijzigen. Klik daarop en je komt op een pagina waar je je email adres in kunt vullen, je huidige password, en je nieuwe password. Vul alles in, klik op ga verder en je password wordt gewijzigd.

Kun je de link niet vinden? Klik dan hier

Terug naar de onderwerpen

Hoe kan ik mijn kaartje / gegevens wijzigen?

Links in de menubalk staat de knop "Wijzigen". Als je hierop drukt, dan krijg je een scherm waar je je email adres en je password in kunt voeren. Als je een juiste combinatie invoert (waarbij het password zgn. case-sensitive is, dus hoofd- en kleine letters zijn van belang), dan krijg je een pagina te zien waarop je kunt aangeven welk bericht van jou je wilt wijzigen.

Vervolgens krijg je een pagina te zien die je ongeveer ook al zag bij het toevoegen van je gegevens. Alleen zijn nu alle velden al voor je ingevuld (uitgezonderd de foto file, maar deze kun je leeg laten als je geen nieuwe foto wilt hebben). Alle gegevens die je wilt wijzigen, die verander je in dit invul scherm; alles wat onveranderd mag blijven laat je gewoon staan. In dit scherm kun je niet je password wijzigen. Als je alle wijzigingen hebt aangebracht, dan druk je op de "Ga Verder" toets, en je krijgt het resultaat van je wijzigingen te zien.

Terug naar de onderwerpen

Hoe kan ik mijn kaartje / gegevens verwijderen?

Links in de menubalk staat de knop "Verwijderen". Als je hierop drukt, dan krijg je een scherm waar je je email adres en je password in kunt voeren. Als je een juiste combinatie invoert (waarbij het password zgn. case-sensitive is, dus hoofd- en kleine letters zijn van belang), dan krijg je een keuze scherm met alle kaartjes die je hebt aangemaakt. Kies welk kaartje je wilt verwijderen en je gegevens worden verwijderd.

Let op! Er is geen UNDO functie o.i.d. Als je je gegevens dus per ongeluk hebt gewist, zul je ze via "Toevoegen" gewoon weer toe moeten voegen.

Terug naar de onderwerpen

Er staat geen geschikt onderwerp in de lijst voor mijn kaartje

In de lijst met onderwerpen zal in de meeste gevallen een geschikt onderwerp staan. Mocht je kaartje echt niet in een van die categorieen passen, dan kies je als onderwerp Overig. Je kunt dan in het onderwerp veld zelf een onderwerp definieren, door dit tussen rechte haken te zetten.
 
 
Als je bijv. als onderwerp

[Geen onderwerp]ik weet niet wat ik moet schrijven 

invult, dan wordt Geen onderwerp het onderwerp komt je kaartje er ongeveer als volgt uit te zien.

Terug naar de onderwerpen


Hoe kan ik een foto toevoegen, wijzigen of verwijderen?

Terug naar de onderwerpen

Ik heb mijn foto niet als een file, maar als een echte foto?

Als je je foto niet elektronisch hebt, kijk dan of je hem ergens in kunt scannen. Zorg dat de foto de juiste afmetingen krijgt en stuur hem dan alsnog op via de "Wijzigen" pagina.

Als je nergens kunt scannen, dan kun je de foto ook per post naar me sturen. Vul eerst het prikbord in (anders kan ik de foto er niet bij plaatsen) en stuur me daarna een mailtje om aan te geven dat je me een 'papieren' foto wilt sturen. Ik stuur je dan het adres waar je je foto naartoe kunt sturen. Normaal gesproken wordt de foto dan binnen 2 weken na ontvangst aan het prikbord toegevoegd. Let erop, dat je je foto normaal gesproken niet teruggestuurd krijgt.

Terug naar de onderwerpen

Waarom wordt mijn foto niet geaccepteerd?

Het prikbord accepteert alleen files die eindigen op de extensie gif, jpg, jpe of jpeg. Als je een bestand hebt geselecteerd met een andere extensie, dan zal dat niet worden geaccepteerd.

Als je file groter is dan 16kB (16384 byte), dan wordt de file ook niet geaccepteerd.

De file met de foto moet op je eigen PC staan (of op het interne netwerk als je PC aan een netwerk hangt). Files die op het internet staan worden niet geaccepteerd.

Als je een tikfout maakt met het invoeren van je file, dan zal de file niet op je PC staan en krijg je ook een foutmelding.

Terug naar de onderwerpen

Wat voor bestand moet mijn foto zijn?

Het prikbord accepteert alleen GIF en JPG files (die eindigen op de extensie gif, jpg, jpe of jpeg) en die maximal 16kB groot zijn. De afmetingen van de foto (breedte x hoogte) kun je vrij kiezen.

Omdat GIF-bestanden zijn toegestaan, kun je zelfs delen van de foto transparant maken (deze delen krijgen dan de standaard achtergrondkleur van DidgeWeb). Of je kunt een animated gif gebruiken, zolang de file maar kleiner is dan 16kB.

Terug naar de onderwerpen

Waarom krijg ik een foutmelding?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je een foutmelding krijgt. Het prikbord is in feite een programma, en in programma's kunnen fouten zitten (denk maar aan de programma's van Microsoft). Als je een foutmelding krijgt waar je zelf niet uitkomt, dan kun je me een mailtje sturen met de dingen die je hebt gedaan om de foutmelding te krijgen.

De kans is het grootst dat je een foutmelding krijgt bij het versturen van gegevens en het programma detecteert dat de gegevens niet juist of niet volledig zijn. In de meeste gevallen zal het programma kort aangeven wat er fout is en dit ook aageven met een knipperend rood lichtje voor de regel met de fout. Het programma controleert o.a. of je een naam hebt ingevuld, of je email adres de minimale karakters bevat om een geldig email adres te kunnen zijn en of het bestand met de foto aan de richtlijnen voldoet.

Terug naar de onderwerpen

Hoe kan ik een regel gecontroleerd laten afbreken (hoe krijg ik een Enter of Return)

Je kunt in de tekst die je intikt HTML codes gebruiken. Wees hier voorzichtig mee, want je kunt rare dingen krijgen als je fouten intikt. De volgende codes kunnen handig zijn:
<BR> : geeft een nieuwe regel
<B> (tekst) </B> maakt (tekst) vet
<I> (tekst) </I> maakt (tekst) cursief
Vergeet niet om de > en < tekens correct te plaatsen, anders werkt e.e.a. niet. Oftewel: bij twijfel niet inhalen, eh, plaatsen.
Terug naar de onderwerpen

Waarom hangt mijn kaartje niet meer op het prikbord?

Elk kaartje heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. Deze datum kun je zelf opgeven. Na die datum (+1 dag) wordt het kaartje automatisch verwijderd.

Ook kan het zijn, dat op je kaartje iets staat dat volgens de Webmaster niet op het prikbord thuis hoort en dat je kaartje daarom verwijderd is.

Terug naar de onderwerpen

Welke kaartjes zijn het laatst toegevoegd?

De nieuwste kaartjes worden linksboven toegevoegd. Hoe ouder het kaartje is hoe verder het naar beneden schuift.

Let op dat wijzigingen van kaartjes niet bovenaan in de rij komen te staan. Als je iets wijzigt, dan blijft de volgorde van toevoegen dus onveranderd.

Terug naar de onderwerpen

Waarom zie ik mijn kaartje niet?

Als je je kaartje niet ziet, dan kan dit een aantal oorzaken hebben. Eén ervan is dat je misschien MicroSchoft Exploder gebruikt. Deze browser vergeet soms nieuwe gegevens van het internet te halen. Druk op refresh en kijk of je gegevens er dan wel staan.

Verder kan het zijn, dat je je gegevens niet hebt ingezonden. Na het invoeren van je gegevens moet je op "Ga verder" drukken. Normaal gesproken krijg je dan je kaartje in het prikbord te zien. Als je niet op "Ga verder" hebt gedrukt zijn je gegevens niet aangekomen.

Ook na een foutmelding bij het invullen zullen je gegevens niet in het prikbord worden opgenomen. Pas als je je eigen kaartje hebt gezien zijn de gegevens opgenomen.

Het kan zijn dat je gegevens zijn verwijderd. Waarschijnlijk heb je dit zelf gedaan (evt. door de keuze van de houdbaarheidsdatum), of de Webmaster heeft het gedaan, omdat er problemen mee waren.
Ook als de server waarop het prikbord staat een probleem heeft gehad kunnen recente gegevens verdwenen zijn. Als je niet begrijpt waarom je gegevens weg zijn, stuur me dan een mailtje met daarin je email adres dat je in het prikbord hebt ingegeven.

Terug naar de onderwerpen

Waar kan ik de scripts voor dit programma vinden?

De scripts zijn in PERL geschreven door de Web Master van DidgeWeb. Op dit moment zijn ze niet vrij verkrijgbaar. Als je interesse hebt om dit prikbord op je eigen site te gaan draaien, dan kun je contact met me opnemen.

Afhankelijk van de eisen en wensen bestaat de kans dat je de scripts kunt krijgen of kopen of dat ik ze aanpas aan je site. Of ik ze ga verspreiden weet ik nog niet, maar je kunt het altijd vragen.

Terug naar de onderwerpen

Wie kan de gegevens allemaal zien?

Iedereen kan in het prikbord kijken en je bepaalt zelf wat je daarin schrijft en dus openbaar maakt. Je kunt ook zelf kiezen of je email adres als envelopje naast naam komt of niet. En je bepaalt zelf of je een adres of telefoonnummer in het kaartje op het prikbord zet.

Het email adres dat je moet invullen komt in een database te staan. Deze database is niet zomaar toegankelijk (tenzij je weet waar hij staat en hoe hij heet, maar niemand weet dat behalve de webmaster). Het email adres dat in deze database staat wordt niet aan derden gegeven, tenzij hiervoor een wettelijke verplichting bestaat (maar dat is alleen als je bijv. heel rare dingen in het Prikbord gaat schrijven).

Terug naar de onderwerpen


Keer terug naar het prikbord!